Øltur til Brussel

I anledning 30-årdagen min fikk jeg en fantastisk gave fra samboer og bror: 3 dager i Brussel for å drikke øl sammen med broderen! Vi er begge relativt ølopptatte, men ingen av oss er noen særlige eksperter på belgisk øl (sånn rent bortsett fra at vi begge er glade i surøl da). Vi hadde gjort litt research på forhånd, og laget oss et Google Maps kart hvor vi plotta endel lovende steder fra Ratebeer og diverse blogger. I tillegg hadde vi med oss boka Espens Ølsafari, som har et kapittel ol Brussel.

Vi var altså rimelig godt forberedt, og selv om vi vel fant ut at det kan være problematisk å navigere i en fransktalende by uten å kunne fransk fikk vi smakt mye godt øl, sett litt severdigheter og spist mye god mat. Det er kanskje det mest spennende, hvor mange steder som fokuserer på øl og mat i kombinasjon, og ikke minst hvor "innbakt" ølet er i resturantene og barene. En typisk resturant har et ølkart som overgår vinkartene på de fleste norske resturanter.

Selv om det er mange før meg som har skrevet om ølsteder i Brussel vil jeg her liste endel av de stedene vi var innom slik at andre også kan bli inspirert.

Brasserie du Lombard

Det første stedet vi var innom: vi hadde nettopp sjekket inn på hotellet og var sultne på lunsj. Et sted vi ikke hadde lest noe om, ikke funnet på nett og som vi valgte mest fordi det virket som om de hadde ålreit mat. Kelneren snakket kun fransk, men vi fikk spurt om et ølkart og jeg tror vi begge utbrøt at "dæven: de har større ølutvalg her enn på en spesial-ølbar i Norge", og det tror jeg nok stemte også. Ikke noe veldig spesielle greier, endel var utsolgt, men vi var gjennom et par-tre ålreite øl, deriblant en Kwak i det tradisjonelle glasset (så så vi sikkert ut som skikkelige turister). Ikke det helt store, men vi skjønte begge at vi kom til å trives i denne byen!

De Biertempel

Etter lunsj og kanskje litt i overkant mye øl på Lombard tok vi det med ro noen timer, før vi bega oss ut på litt sight-seeing og ølshopping. Det tok ikke lange tida før vi ramla innom sentralt plasserte De Biertempel, ei gate bak Grand Place og midt oppi turistelvete. Turistifisert var også stedet, med mye juggel og samlepakker, men også et fantastisk utvalg øl. Jeg fant blant annet et par spennende flasker fra Brasserie Fantôme, samt en Wild West fra Alvinne/Stillwater.

Le Poechenellekelder

Et par timer shopping og sightseeing var igrunn nok, vi måtte jo ha mer øl. Vi var rett ved Manneken Pis og alt for mange turister da broderen så ei Cantillon-tønne. Midt i tjukkeste turiststimelen gikk vi inn på et sted med det umulige navnet Le Poechenellekelder og fant ut at dette hadde vi lest om. Ølmenyen var ikke den største, men det var mye spennende der. Vi så oss ut ei storflaske med Grand Cru Bruocsella Lambic Bio (2010) fra Cantillon og bestillte samtidig et fat med ost og skinke. Ølet ble servert i en tradisjonell "kurv" og smakte rett og slett fantastik. Avbalansert, hint av syrlighet og fikk oss til å tenke på hvitvin.

Stedet var også stilig, et skikkelig sted av den gamle typen. Det må ha stått i hundrevis av år og ser nok likedan ut i dag. Stor kontrast til moderne, fancy ølsteder, men massevis av sjarm og når de i tilleg har mye godt øl så er det et selskrevet sted å stikke innom. Vi ble jo også fascinert av å se to damer på (noe som så ut som 60) dele ei surølflaske.

Moeder Lambic Fontainas

Etter en bomtur innom en litt for turistifiser bar fant vi ut at Moeder Lambic holdt til et par-tre steinkast unna. Dette stedet hadde jeg lest om på Knut Albert sin blogg og var rimelig oppsatt på å besøke!

Stedet skuffet heller ikke! 30 (tror jeg det var) øl på fat som roterer til stadighet, et godt flaskeutvalg og generelt god stemmning. Vi var innom her hver dag, to av dagene var det "tap takeover" med sveitsiske BFM, men det var fortsatt mye annet å få tak i også. Stedet er moderne, og minte meg mye om BierCaB i Barcelona og Mikkeller Bar i San Fransisco, men i motsetning til sistnevnte var stemmningen avslappet og god, og i motsetning til begge var det et fantastisk utvalg av surøl. Jeg tror det beste ølet på hele turen ble drukket her: en Lou Pepe Gueuze (2009) fra Cantillon. Jeg bøyer meg i støvet, det ølet var bare fantastisk (så kostet det jo også litt, men det var verdt det!).

Av andre øl vi fikk her som er verdt å nevne er Zwanze 2013-ølet fra Cantillon, Cuvée de Ranke (nydelig surøl, virkelig surt), en Faro fra Cantillon (en ny ølstil for meg, rimelig sært, jeg fikk assosiasjoner til fersken-iste) og Procrastinator 2 fra BFM (en Eisbock, merkelige saker!).

Restobières

Fortsatt på dag 1 begynnte vi å bli sultne og stolte på Espen. Vi gikk i 15-20 minutter i lett regn før vi fant et lite sted med navnet Restobières. Servitøren snakket kun fransk, men skjønte at vi ville ha et bord. Vi fikk såvidt skvist oss inn på et lite bord, tett i tett med noen amerikanere og bestillte øl (en Stouterik fra Brasserie de la Senne, en grei stout) og begynnte å se på menyen. Lammeskank med surøl-saus hørtes helt fantastisk ut. Det var det også, helt nydelig! Utrolig mye mat, men fy faen så godt! Jeg trodde ikke jeg orka dessert i det hele tatt, men når jeg så at de hadde hjemmelaget kriek-sorbet måtte jeg bare prøve. Spennende opplevelse!

I tillegg til fantastisk mat, trange lokaler og et ålreit øl-utvalg hadde stedet den rareste eieren jeg har sett på lenge. En gammal, tykkladen fyr som så ut til å ha det mest gøy med å labbe rundt i lokalet og ha det gøy med gjestene. Såklart snakket han også fransk, så vi snakket ikke med han direkte, men endel spøker tar man uansett om man snakker språket eller ikke. Igjen et sted jeg vil anbefale, vel verdt gåturen fra sentrum.

La Porte Noire

På vei hjem etter middag stoppet vi innom et sted vi hadde merket av på kartet. Det lå såppass skult til at vi ikke hadde funnet det ellers, men det var vel verdt et besøk. Stilig, eldgammal kjellerlokale med hvelvet tak. Vi drakk et par øl her, bla.a en Hop Harvest 2013 fra De Ranke. Hop harvest forbinder jeg mest med amerikanske IPAer, men dette var et belgisk øl med alt det fører med seg av smak. Dog, noe humle var det her også. Ikke stedet med den mest fantastiske ølmenyen, men så bli man jo også bortskjemt i en by som Brussel. Stedet i seg selv er uansett skikkelig stilig, så vel verdt å få med seg!

Cantillon

Neste dag sto vi relativt tidlig opp, spiste frokost og gikk et kvarters tid gjennom mindre turistifiserte strøk. Målet var klart for oss: Cantillon! Vi ankom i 11-tida og fant et åpent bryggeri med noe slitne ansatte. Det viste seg at det hadde vært en happening på bryggeriet dagen før, med noen amerikanske bryggerier og masser av godt drikke. Hvorfor var ikke vi der? Alt kan tydligvis ikke planlegges.

Uansett. Vi fikk en introduksjon (på engelsk!), ei brosjyre og fikk lov til å labbe rundt i bryggeriet selv. Utrolig artig å se hvordan surølet med stor S blir til. Spesielt fascinerende var loftet med karet der de kjøler ølet! Overraskende lite sted til å være så velkjent og lage så mye bra øl!

Etter omvisningen fikk vi et par smaksprøver, i tillegg hadde de en åpen bar. Det var flere øl som fristet, men siden de kun hadde 0.7 l flasker og det var tidlig på dagen nøyde vi oss med ei flaske Cuvée Saint-Gilloise, en tørrhumlet geuze. Spennende opplevelse med en god miks av sur- og bitterhet. Vi kjøpte såklart også både glass og t-skjorte her.

Délices et Caprices

Etter å ha vært skikkelig turister noen timer på Atomium dro vi inn til sentrum igjen for litt mer (øl)shopping. Vi hadde lest i boka til Espen om Délices et Caprices, 400 meter fra Biertempel. Det var stengt når vi kom frem 15.00, men 5 minutter senere kom eieren syklende og unnskyldte seg. To minutter var butikken åpen og vi ble stående å glane i hyllene en stund. Mens vi gjorde det kom det et par pratesjuke engelskmenn innom, så vi fikk ikke så mye hjelp. Det tror jeg egentlig vi kunne trengt, for det var mye totalt ukjent øl å velge på. Jeg plukka med men en 4-5 flasker, mest på måfå, men noen jeg kjente fra før, bla.a Cantillon Rose de Gambrinus. Blant de jeg plukket med mer eller mindre på måfå var Brouwkot Vlaskapelle som viste seg å være et godt øl når jeg kom hjem!

Etter at engelskmennene var ute av døren viste eieren seg å være en hyggelig fyr. Vi fikk masser av tips om steder å besøke (med god overlapp med lista vi hadde), han spurte om vi kjente Espen Smith siden vi var norske. I tillegg pakket han alt ølet vi kjøpte med oss sirlig inn i bobleplast. Fantastisk service!

Beer Planet

Fortsatt i øl-shoppe-humør bante vi oss vei gjennom den værste turistgata verden har sett og kom til Beer Planet, en stor kontrast til Délices et Caprices. Her satt dama bak disken på Facebook og stedet var rimelig turistifisert. Dog, innerst i lokalet hadde de en seksjon med surøl, og vi plukket blant annet med oss en Omega fra Alvinne. Rett før jeg skulle betale så jeg at de hadde ei kasse med Westvleteren 12, og selv om jeg vel tror dette er et hypet øl måtte det handles inn.

Alt i alt et ålreit sted med tanke på utvalg, men det manglet litt på betjening og service til å være helt på topp.

Nüetnigenough

Vi hadde prøvd å få bord her dagen før, men gitt at det var 1. mai, stedet har plass til 20 gjester og ikke tar bordreservering ble det ikke slik. Derimot stakk vi innom etter en tur på Moeder Lambic, en halvtime etter at de åpnet klokken 17 og fikk et bord.

Vi var lokket inn av flere gode omtaler, en fin ølmeny på døra og slagordet "The Brussels brasserie for greedy gluttons and fine beer lovers" og bestemte oss fort for å gå for både for- og hovedrett. Jeg valgte blodpudding til forrett, den var veldig god og en Oude Geuze fra 3 Fonteinen passet også godt til. Til hovedrett ble det hare i geuze-saus, også den helt fantastisk. Jeg må prøve å lage geuze-saus selv en gang! Til denne bestillte jeg en Cuvée Delphine fra De Struise, mest fordi de hadde den på fat og ikke så mye fordi den passet til maten. Veldig godt øl, men det ble satt litt i skyggen av ølet broderen bestillte: en Sigma fra Alvinne. FY FAEN! Nydelig mørk surøl som må prøves, ikke beskrives!

Etter for- og hovedrett og masser av øl var jeg igjen stappmet, men ikke det spøtt smartere enn gårsdagen: Jeg så de hadde kirsebærpai med Kriek-krem til dessert og måtte såklart smake det også. Paien var ok, kriek-kremen nydelig! Etter dette herremåltidet skulle vi bare innom hotellet for å slappe av litt: det ble også det siste vi gjorde den kvelden.

Hvis du ikke skjønte det: HIT MÅ DU!

À la Mort Subite

Dette stedet var anbefalt av bla.a Tom Young som skrev "Vårt favorittsted under vår Brusseltur ble imidlertid A la Mort Subite. En historisk pub som har holdt til på samme sted i snart 100 år. Stedet har både sjel og atmosfære ". Vi følte vi måtte innom, men ble ikke helt frelst. Lassevis med turister, mye bråk og helt greit øl. À la Mort Subite Geuze var god den, men den nådde ikke helt opp til det vi tidligere hadde smakt. Dermed ble stedet en liten skuffelse, men det kan ha vært både tid, sted og dagsform. Lokalet i seg selv er stilig, det skal de ha, men jeg tror man gjør det smart i stikke innom når ikke alle de andre turistene gjør det.

Délirium Hoppy Loft

Jeg tror alle som har vært i Brussel har vært på Délirium Café, stedet som har over 3000 øl. I tillegg har de jævlig dårlig musikk som spilles alt for høyt, en alt for travel bar og masser av fulle folk. Vi stakk innom, konkluderte med at førsteetasje var ulevelig, kjelleren var værre og var på vei ut da trappa til "Hoppy Loft" åpnet. Stille og rolig, ingen musikk og en velfylt ølmeny. Veldig mye internasjonalt, og i barkøen overhørte jeg at det var 50% rabatt på masser av øl (årsak uvisst!). Dermed bestillte vi en 0.7 flaske Mikkeller Nelson Sauvin Brut. Et godt øl dette, men tror den ble feil å drikke i Belgia. Ser ratebeer gir den 100/100, jeg var ikke helt enig der.

Délirium Café er vel et sted du burde ha med deg, men Hoppy Loft er stedet du burde dra innom, ihvertfall hvis du er der for å smake øl, ikke for å dra på fylla.

Til middag hadde vi tenkt oss innom In´t Spinnekopke, men i motsetning til Nüetnigenough tok dette stedet bordbestillinger. Vi hadde jo ikke bestillt noe bord, og fikk dermed ikke med oss dette. Dermed ble det thailandsk mat isteden før vi avsluttet kvelden på Moeder Lambic igjen.

Oppsummert: Brussel er en fantastisk ølby, og anbefales på det varmeste!